Type: Invited competition
Location: Bordeaux, France
Brief: Housing (32 rental apartments), offices, parking
Sustainability standard: RT 2005–20%
Client: Foncière Logement
Developer: ING Real Estate Development
Area: 5,418 m²
Phase / Status: Built
Architects: Habiter Autrement (lead architect) / Ateliers Jean Nouvel
Mia Hägg, Sandrine Forais / Jean Nouvel
Team:
Project manager: Sandrine Forais, Stéphane Allaire
Architectural consultant: Jean-Jacques Raynaud

Team members: Mathilde Jauvin, Aimée Lau, Félix Medina, Louis Mangin, Nicolas Métro, Marcel Züger
Competition team members: Pawel Krzeminski, Lina Lagerström, Kasia Jackowska, Noélie Sénéclauze
Landscape (AJN): Ewen Le Rouic, Irène Djao Rakitine, Céline Aubernias
Graphics: Natalie Saccudefranchi
Consultants:
Sustainability (HQE): Franck Boutté, Transsolar (competition)
Structure: Khephren Ingénierie
Facades: DVVD
Furniture design consultant: Eric Nespoulous
MEP: LBE fluides
Cost consultant: Georges Ventre
Technical inspection: Socotec

Photographer: Philippe Ruault
Interior views by courtesy of Mr and Mrs Nicaud
ARMAGNAC
Housing, offices
Special mention Agora Architecture Prize

This former industrial site is just two minutes from the central railway station. In the urban zoning plan, the building was situated in the centre of the plot, so the first important move was to shift the building to the west side of the site. The resulting large clearing to the east will have seasonal plants and flowers vertical vegetation will create a visual filter between the west facade and the neighbouring housing. The spacious apartments consist of double-oriented lofts situated between these two landscapes.

The west side consists of glass walls and, on the east side, foldable glass doors open up to a generous loggia that faces the clearing.
In order to maximize both the area of living space and the intake of natural daylight from both aspects, a system of linear wood furniture was designed to divide the interior space into functional areas, rather than using partition walls to create closed rooms. One piece of this system creates a shielded entry space, as each resident has access to a lift opening directly into their apartment.

The distinctive roofline is a reminder of the area’s industrial past, but it also provides access to individual roof terraces, clad with wood, which will overlook the new green space nearby and will also open long perspectives to the city horizon to both the east and the west.

Download Drawings
DETAILS
HIDE DETAILS
Type: Invited competition
Location: Bordeaux, France
Brief: Housing (32 rental apartments), offices, parking
Sustainability standard: RT 2005–20%
Client: Foncière Logement
Developer: ING Real Estate Development
Area: 5,418 m²
Phase / Status: Built
Architects: Habiter Autrement (lead architect) / Ateliers Jean Nouvel
Mia Hägg, Sandrine Forais / Jean Nouvel
Team:
Project manager: Sandrine Forais, Stéphane Allaire
Architectural consultant: Jean-Jacques Raynaud

Team members: Mathilde Jauvin, Aimée Lau, Félix Medina, Louis Mangin, Nicolas Métro, Marcel Züger
Competition team members: Pawel Krzeminski, Lina Lagerström, Kasia Jackowska, Noélie Sénéclauze
Landscape (AJN): Ewen Le Rouic, Irène Djao Rakitine, Céline Aubernias
Graphics: Natalie Saccudefranchi
Consultants:
Sustainability (HQE): Franck Boutté, Transsolar (competition)
Structure: Khephren Ingénierie
Facades: DVVD
Furniture design consultant: Eric Nespoulous
MEP: LBE fluides
Cost consultant: Georges Ventre
Technical inspection: Socotec

Photographer: Philippe Ruault
Interior views by courtesy of Mr and Mrs Nicaud