Type: Direct commission
Location: Stockholm, Sweden
Brief: Multifunctional lobby and event space, bar, stage, seating areas.
Year: 2016
Client: Akademiska Hus AB
Phase / Status: Design Development, to be completed in 2018
Architect: Mia Hägg
Team Habiter Autrement:
Kim Bjarke, Project Architect, Enrico Demattè, Architect, model maker, Elisabet Sundin (Concept Design)
Consultants:
Design Brief Development: A House AB at Östermalm, Jan Åman, Johan Almquist, Richard Hammarskiöld
Structure: Konkret, Joakim Ekström
Structural consultant Habiter Autrement: Schnetzer & Puskas Ingenieure AG, Heinrich Schnetzer, Andrea Moro
MEP: ÅF, Torbjörn Johansson
Electricity: Tyréns, Åke Larsson
Acoustics: Structor, Anders Nordström
Fire: Brandskyddlsaget AB, Björn Andersson, Patrick Ahlgren
Building preservation: Nyréns, Hannah Schyll
Photography: Maris Mezulis
3D renderings: Artefactory Lab, Paris



A HOUSE
The former School of Architecture, completed in 1970, is one of the rare examples of “Brutalist” architecture in central Stockholm. Today the building is a protected landmark that houses a co-working space and membership club for creative development and enterprise, with a focus on fashion, food and media.

Our task was to create a lobby and multifunctional event space – a central hub – to replace a part of the existing building that was destroyed in a fire in 2011.

The design proposal takes advantage of a shortcut through the central parts of the building and places the lobby at its centre. This path runs from the existing street entrance to the east, through the exterior courtyard and into the new lobby, to a new entrance on the west side.


A fan-shaped roof structure in cross-laminated wood, covering the internal lobby space, is the main architectural element of the project. The new structure creates a distinct but respectful addition, referencing the geometry of the original building’s roof lanterns. The radial movement of the folding roof helps bring together the disparate and irregular lobby plan, based on the original footprint, into one continuous and cohesive internal space.

The fan shape also reaches out to the historic surroundings and relates to the elaborate roofscape of Engelbrektskyrkan, a prominent neighbouring church built in 1914, which is situated on a hill in front of the extension.

Like the original lanterns and the courtyard façade, the new roof is clad in copper. As the natural oxidation process proceeds, the roof will gradually adapt the same greenish tone as the buildings’ original elements.
DETAILS
HIDE DETAILS
Type: Direct commission
Location: Stockholm, Sweden
Brief: Multifunctional lobby and event space, bar, stage, seating areas.
Year: 2016
Client: Akademiska Hus AB
Phase / Status: Design Development, to be completed in 2018
Architect: Mia Hägg
Team Habiter Autrement:
Kim Bjarke, Project Architect, Enrico Demattè, Architect, model maker, Elisabet Sundin (Concept Design)
Consultants:
Design Brief Development: A House AB at Östermalm, Jan Åman, Johan Almquist, Richard Hammarskiöld
Structure: Konkret, Joakim Ekström
Structural consultant Habiter Autrement: Schnetzer & Puskas Ingenieure AG, Heinrich Schnetzer, Andrea Moro
MEP: ÅF, Torbjörn Johansson
Electricity: Tyréns, Åke Larsson
Acoustics: Structor, Anders Nordström
Fire: Brandskyddlsaget AB, Björn Andersson, Patrick Ahlgren
Building preservation: Nyréns, Hannah Schyll
Photography: Maris Mezulis
3D renderings: Artefactory Lab, Paris